När önskelistorna ändrar karaktär…

När barnen var små var önskelistan lång och en salig blandning av realistiska och icke realistiska ting. Det tog lång tid att tyda de omsorgsfullt skrivna bokstäverna för att hitta något som passade för såväl plånbok och de faktum att vi inte besitter trollkarlskunskaper. Jag minns listor under årens lopp som innehållit önskningar som;  en tråd, en flugsmälla utan blod, riktiga feföräldrar, en minipanda och en lemmel. Men under åren lopp har listorna ändrat karaktär, och med nu nästan vuxna barn så är önskningarna inte alls så svåra att tolka. För hur mycket man än vänder och vrider på ordet “pengar” så betyder det ändå bara pengar. Möjligheten och glädjen i att som förälder få välja och överraska har reducerats rejält med tiden. Uppmaningen om ENDAST pengar går inte att misstolka på det snap meddelande som nu ersatt de vackert dekorerade önskelistorna.

Då ungarnas önskningar inte innehåller någon som helst utmaning eller fantasi längre så tänkte jag att detta år ska få bli makens jul. Hans önskelista har fått oförtjänt lite uppmärksamhet under de senaste 24 åren, trots att den har bestått av en och samma önskan under alla år. Pappa önskar sig snälla barn och en snäll fru. Fast besluten om att ta mig an utmaningen och uppfylla hans önskan så börjar jag min research. Några skulle kanske säga att man efter ett 24 år lång äktenskap inte skulle behöva söka den informationen externt, men jag vill verkligen att detta ska bli en extraordinär julklapp så jag lämnar inget åt slumpen. Ganska snart hittade jag en enkel och handfast manual från en amerikansk  hushållsbok från 50-talet.” Så blir du en god hustru”

  1. Ha middagen färdig i tid till din man kommer hem.
  2. Vila upp dig 15 min innan din man kommer hem så att du ser fräsch ut, förbättra din make-up och sätt upp håret med ett band.
  3. Städa undan i huset och torka av bordet med en trasa.
  4. Tänd en brasa i öppna spisen som din make kan koppla av framför
  5. Eliminera alla oljud. Se till att tvättmaskinen och dammsugaren är avstängda och be barnen hålla sig tysta och lugna.
  6. Ha ett vänligt bemötande. Klaga inte om han kommer försent eller äter middag på restaurang utan dig.
  7. Skapa en lugn atmosfär. Ha en kall eller varm drink redo och prata med en mjuk och behaglig röst.
  8. Var inte frågvis. Ställ inga frågor om vad han gjort under dagen. Kom ihåg att han är husets herre och alltid gör sitt bästa för att vara rättvis och ärlig. Du har inte rätt att ifrågasätta honom.

Ganska snart förstod jag att jag har en del att jobba på och att “ vara en god hustru” skulle bli en större utmaning än vad jag tänkt. Men eftersom jag älskar min man och han är värd att få sin enda önskan uppfylld så har jag reviderat listan lite och tänker inte ge upp.

1. Jag ska vila både innan och efter min man kommer hem. Tror banne mig att jag tänker vila mig under hela december månad så jag är toppen fräsch till nyår!

2. Jag lovar att inte störa honom med varken dammsugare eller tvättmaskin, och eftersom dessa ljud även stör mig så kommer jag att avlägsna inte bara ljudet utan även användandet.

3. Jag ska så ofta som möjligt ge min man en kall och en varm drink, och ta ett par själv.

4, Jag ska inte fråga honom, ifrågasätta honom alls. Jag tror minsann inte att jag ska prata med honom överhuvudtaget.

För första gången på många år är jag övertygad om att samtliga önskningar i det Nordellska hemmet kommer att gå i uppfyllelse denna jul!

God Jul

Charlotta Nordell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s