Morsdags instruktioner för 2000-talet

Morsdag, en av de viktigaste dagarna på året, om du frågar mig. Trots detta så är det lite si-och-så med firandet i vårt land. Folk är osäkra på om de är barnen, pappan eller den nya maken som ska fira mamman. När morsdag infördes i Sverige 1919 så gavs de ut ett antal instruktioner om hur denna bemärkelsedag skulle firas. Folk slapp då att bli osäkra och alla mödrar kunde pusta ut i vetskapen om att det kommer skötas på rätt sätt.  De lät ordagrant så här:

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudes före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant, som barnen själv bakat. Hon hedras med blomma och en liten gåva.
  4. Vila och frihet från allt hushållsarbete beredas henne, så långt möjligt är. Barnen hjälper till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ett hjärtas tack bringas Mor som är hemmets sammanhållande kraft.
  6. Frånvarande barn hälsar Mor med ett brev eller telegram. 

Nu har det gått 102 år sedan författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg (1857-1920) skrev denna manual för morsdagsfirandet och jag kan tycka att det behövs en liten uppdatering. Jag har därför tagit mig friheten att göra  om den lite så att den passar morsdagsfirande på 2000-talet.

1.Skärmsläckaren på samtliga skärmar i huset ska visa en hissad flagga från mammans hemland. 

2. Mamman hälsas på morgonen av sina barn, med musik (men absolut inte för kl 10:15.) Barn som är under 5 år hälsar via sång, medan äldre barn som inte har en vacker sångröst uppmanas att spela upp valfri låt från mammans spotify-lista 

3. Mamman bjuds på frukost på säng, dock inget som barnen bakat själva. Helst från ett lokalt bageri, med fördel ett surdegsbröd eftersom de inte smular så mycket. Det får under inga omständigheter blir smulor i sängen då det innebär både ett merarbete och ett obehag för mamman. Hon ska även hedras med en blomma och liten gåva. Valet av blomma är mindre viktigt huvudsakligen är att det blir en instagramvänlig bild. Liten gåva betyder att det ska var ett smycke!

4. Vila och frihet från allt hushållsarbete, skjutsningar till kompisar och deltagande på diverse sportaktiviteter. Barnen hjälper till i hemmets så mycket de kan. Detta kan betyda att de kan ta sin mopedbil eller EPA till affären för handling, googla upp hur man sätter på disk- och tvättmaskin samt kollar på youtube klipp hur en säng bäddas.

5. På kvällen samlas hela familjen.( Även pappan medverkar efter att golfrundan är gjord.) Tillsammans tittar familjen på gulliga kattungeklipp på youtube och ger Mamman en varm kram. Viktigt är dock att kramen är corona anpassad och därför är det även ok att skicka en kram emojis om någon i familjen uppvisar förkylningssymptom.

6. Frånvarande barn kan skicka en personlig videohälsning från någon av mammans älskling artister. Om du är osäker på din mammas idoler kommer här ett tips:

mamma 30-40 år: Lars Winnerbäck. 40-50 år : Håkan Hellström. 50-60 år: Måns Zelmerlöw. 60-100 år: Peter Jöback. OBS. Benjamin Ingrosso går hem i alla åldrar.

Författarinna av Den Nya Morsdags Instruktionerna Charlotta Nordell ( 1973- ff )

2 reaktioner till “Morsdags instruktioner för 2000-talet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s