Sällskapsspel hör julen till

Sällskapsspel hör julen till och under många svenska granar ligger hårda klappar innehållande spel som ska spelas efter att julmaten ätits upp.

För många är julen en tid att träffas och umgås och vad passar då bättre än att spela ett sällskapsspel?

Men vilket spel ska spelas?  

Av erfarenhet vet jag att  ett felaktigt val kan få oanade konsekvenser för julfriden.

I vår familj kan vi inte spela något spel där vi ska delas in i lag eftersom ingen vill ha med mig i sitt team. Anledningen till detta har jag aldrigt riktigt fått förklarat för mig, men det är uppenbart att samtliga lagmedlemmar är missnöjda med mig som lagkamrat. Spel som innehåller regler som kan tolkas på olika sätt, eller som det finns olika varianter på går helt bort. Kunskapsspel i klass med Trivial Pursuit fungerar inte heller eftersom vi ligger på en väldigt spridd kunskapsnivå i vår familj. Då det förekommer färgblindhet i familjen fungerar det inte med spel som innehåller färgerna röd och grön. Aktiva spel som kräver någon form av fysisk rörelse går absolut inte då vi har både halta och lytta i släkten. Dessutom är jag av den åsikten att rörelse och nöje inte passar ihop.

Spelet ska helst inte innehålla någon form av timglas eller timer då en av deltagarna förknippar det med en gångertabell tävling på lågstadiet som resulterade i en panikångestattack. Tävlingar som pågår längre än 15 minuter fungerar inte heller då detta är maxtiden vad tonåringarna klarar av att umgås med sina föräldrarna. Då flertalet av deltagarna har hörapparat blir det problem med aktiviteter som innebär att lyssna på musik, ställa frågor eller uppläsande av text. Då samma deltagare även har tandproteser så undviker vi även spel som tex Shout Out där föremål ska sättas in i munnen. Spel som inkluderar tärningar går inte, då de oftast hamnar på golvet och då bildas ett uppbrott som gör att ungdomarna, och mormor, tar upp telefonen och på så sätt tappar fokus. Monopol går också bort eftersom strykjärnet ger starka associationer till såväl tvättstugan som höga huslån, vilket skapar dålig stämning.

På grund av dessa omständigheter kommer vår kvällsunderhållning bli något begränsad denna jul. Valet av årets sällskapsspel är noga genomtänkt och väl förankrat, allt för att främja familjefriden. Detta år har vi valt ett enkelt och väl beprövat spel, med tydliga regler som dessutom är både miljövänligt, internationellt och billigt.

I det Nordellska hemmet kommer det att spela sten, sax och påse tills nagelbanden blöder!

God stämningsfull jul önskar Charlotta Nordell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s