Du är välkommen och efterlängtad, kära höst

Jag tror minsann att det är hösten som står på farstukvisten och vill in. Det var sannerligen inte igår, närmare bestämt ett år sedan sist. Det är alltid lika roligt att få påhälsning av trogna vänner även om det är långt mellan besöken. Att den inte har vett om att borsta av fötterna,utan drar in lera, löv och grus får vi ha lite överseende med. Det går ju inte att lära gamla årstider att sitta.

Du är välkommen och efterlängtad kära höst. Du skänker oss ett lugn och har förmågan att få oss att koppla av. Mörkret och de dova ljuset hindrar oss från att se hur smutsiga vårafönster är. Solen fungerar inte längre som spotlights för dansande dammpartiklar och fingeravtrycken på det rostfria kylskåpet blir lika osynliga som Åkessons empati.

Nu åker vi i gemensam trupp till IKEA och bunkrar upp med värmeljus, nya filtar och storpack med äppelpaj. Vi tar skogspromenader med kaffetermos och mandelkubb, letar skogens guld samtidigt som ungarna plockar fickorna fulla med kottar. Doften av regn, fukt och frisk luft fyller våra lungor och höstsolen bländar oss genom guldfärgat bladverk. Vi kan nöjd konstatera att det inte krävs något filter på våra instagrambilder.

Väl hemma tänder vi våra värmeljus, blockljus, kronljus, antikljus, marschaller, lyktor och svindyra “Yankee Candle Autumn Night Medium Jar” och lyssnar på musik som går mer i moll än dur. Allt medan ungarna sprayar sina kottar med guldfärg, rullar dem i rosa glitter, dränker dem i väldoftande olja för att sedan skänka dom till stelt leende mor-och farföräldrar.

Och efter att du städat bort allt pyssel-glittret från bordet, golvet, barnen och dess lungor är det helt ok att bara krypa ner och mysa tillsammans under filten. Med händerna runt din temugg njutandes av varje klunk ber du dina barn dricka vördnadsfullt av oboyen som du köpt på blocket för 1000 kr.

Snart kommer du att märka att du måste åka till IKEA igen. Det blir snabbt slut på både filtar, ljus och äppelpaj då det plötsligt börjar dyka upp familjemedlemmar som du nästan hade glömt bort att du har haft. Tonåringarna börjar att komma tillbaka på hösten! Tillbaka till soffan, tillbaka till gemenskapen med familjen. Dom säger fortfarande inte så mycket, men
dom finns där och det räcker gott.

Och om en månad stänger golfbanan, men då är äppelpajen slut och sittplatserna i soffan är upptagna så gubben får nöja sig med skorpor från Lidl och en pinnstol från köket.

Hösten du är välkommen, och jag skiter fullkomligt i att du inte borstar av dina fötter!

publicerad i Gävle Dagblad 19 sep 2018 http://www.gd.se