Nu är det slut på pinsamma bortförklaringar

Mitt namn är Charlotta Nordell och jag är lat.
Inte lat som i “ arbetsskygg, ovillig i att jobba eller oföretagsam. Utan lat som i “ det är så bekvämt här i soffan, så långt till gymmet och hantlarna är så tunga. Men efter förra veckans hälsokontroll med bifogade häften om diabetes, åderförkalkning och kvinnlig fetma har jag fått mig en tankeställare. Jag måste göra en förändring! Saker sker inte av sig själv längre Jag har fått berättat för mig att jag minsann har kommit till den anmärkningsvärda ålder då det krävs en ansträngning om man vill att kroppen ska klara shoppingpromenader i höga klackar, lek med framtida barnbarn och vistelse på allmänna badplatser.

Jag resonerar en stund med mig själv och inser att det var faktiskt ett tag sedan jag tränade sist. Minns hur en elak förkylning satte stopp för träningen och att det var svårt att komma igång igen efter det.

Det var 35 år sedan nu.

Men nu är det slut på alla pinsamma bortförklaringar och jag slår mig själv för bröstet och tänker att det är nu eller aldrig. Förändringens vind blåser mig rakt ansiktet och jag känner en doft av självförtroende i mina näsborrar.

Med en beslutsamhet lika stark som dijonsenap trycker jag in bysten i en för liten träningstopp och stoppar fötterna i ett par bortglömda träningsskor med gulnad sula. Med ljudboken i mina öron och en nerladdad träningsapp i telefonen börjar jag målmedvetet att promenera. Med kraftfulla steg på väg mot mitt nya liv. Jag svänger med armarna för att förbränna ytterligare några kalorier. Snart börjar pulsen att slå rytmiskt och applåderar mitt beslut till en sundare livsstil. Jag ler och sänder en tacksam tanke till kostrådgivare Berit på hälsocentralen som fått mig att ta tag i mitt motionerandet.

Jag känner mig lycklig, frisk och faktiskt ganska sportig. Vilket är ett epitet jag annars inte brukar förknippa med mig själv. Ser fram emot att inhandla moderna träningskläder, skor med sviktande sula och en reflexväst som det inte står “Flexbert” på.Nöjd tittar jag ner på resultatet på min app och Katarina Ewerlöf fantasttiska berättarröst gör att jag njuter av alla steg….

Alla 32.

Helt plötsligt börjar Ewerlöf stamma värre än Jan Boklöv och det är bara att stänga av ljudboken. Irriterad över att ha blivit fråntagen mitt fokus går jag över till att lyssna på pumpande och peppande powerwalkmusik. Shawn Mendes talar till mig i There´s Nothing Holding Me back.

34 steg
52 steg

Jag känner hur svetten börjar att tränga fram mellan mina bilringar och jag visualiserar hur dessa snart är ett minne blott. DÅ tystnar Mendes. Siffrorna som registrerar antalet kalorier slocknar. Runkeeper slutar att visa för mina facebookvänner att jag minsann motionerar som vilken vanlig människa som helst.
Min motivation dör i samma sekund som batteriet. Jag vänder om och går hem. ( Nej det gjorde jag inte, jag liftade med en Mercedes som kom förbi).

Hemma på köksbordet ligger vårdcentralens broschyr om vardagsmotion. Jag brer extrasaltat bregott på fyra skogaholmslimpor, blandar 8 msk oboy i mjölken och ritar djävulshorn på Berit. Det är den 19 augusti och jag har just förbränt 13 kalorier på min promenad. Det är lika mycket som i en gul lök.
Mitt namn är Charlotta Nordell och jag tänker fortsätta med att vara lat.

Publicerad Gävle dagblad 19 aug 2018 http://www.gd.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s