Snart fyller jag år…igen!

Jag tycker inte att det var så länge sedan  jag fyllde 10 år, och fick örhängen i näver av min första pojkvän. Dom var inköpta på hemslöjdsmässa i Hädanberg. Han hade tänkt att köpa ett par i silver, berättade han. Men det var för långt in till stan.

På min 13 års dag satt jag hemma i Kubbe och väntade på min stora kärlek Peter.  Han hade köpt en present från USA, jag kände ingen som varit där. Jag längtade lika mycket efter presenten som efter honom. Det var en plastblomma som dansade när jag klappade i händerna. Tyvärr gjorde han slut innan blomman dansat klart. Det stora hårda paketet som min nästa pojkvän gav mig på  min 18 års dag,  framkallar fortfarande en känsla av olust. Gröna gummistövlar inköpta på Lantmännen i Bredbyn. Båda vänsterfötter.

Många födelsedagar  har passerat sedan tonåren i Norrland. Nu är inne på mitt  45:e år och det är fortfarande inte helt okomplicerat att fylla år. Om det fanns en snabbspolningsknapp knuten till almanackan så lovar jag er att den skulle användas flitigt vid min bemärkelsedag. Bokstäverna FF skulle ha bleknat och knappen vara nött och blank av ihärdigt spolande. Som Ni säkert redan har förstått så är mina födelsedagar  ofta förknippade med kraftig ångest.

Själv har jag aldrig haft ångest. Det är mina närstående som har uttryckt att tiden före och efter den 2 juli är såväl fysisk som psykiskt påfrestande.Tydligen är jag en mycket krävande jubilar. Med all rätt, tycker jag. Det är ju ändå jag som ska stå i centrum på min egen födelsedag! Sanningen är den att jag tycks omges av fullkomligt inkompetenta människor när det kommer till införskaffandet av presenter. Jag förstår helt ärligt inte hur folk i min närvaro klarar av att misslyckas så fatalt år efter år. Särskilt inte när jag så tydligt deklarerar mina önskemål. Jag har till och med broderar följande text på en bonad i hallen.”

“En present ska vara något personligt, väl genomtänkt och inget som födelsedagsbarnet unnar sig själv. Den ska inte gagna hemmet, familjen eller trädgården. Presentkort eller upplevelser som ligger mer än 24 timmar fram i tiden är inte acceptabelt. Inte heller något som förknippas med sport eller hemelektronik. Vad gäller smycken föredras guld framför silver och när det kommer till textilier och kläder undanbedes sådant som framkallar negativ kroppsuppfattning. Med andra ord, inte för små storlekar, polokrage,tvärrandigt eller storblommigt. Till sist det kanske mest självklara rådet av alla. En så självskriven regel att den inte borde få på denna bonad. Det råder absolut nolltolerans vad gäller egentillverkade eller hemsnickrade gåvor. Inga pärlplattor, gipsfigurer eller nyckelskåp. Inga hemstickade strumpor, trerättersmiddagar i det egna köket eller massageolja gjord på rosenbad från trädgården. Hemgjorda välgörenhetscheckar, chokladaskar eller snälla barn undanbedes vänligt med bestämt på min bemärkelsedag. Och den som vågar passera min  tröskel med en krukväxt inlindad i cellofan kommer att få en kraftig spark i baken av två vänsterstövlar från Lantmännen i Bredbyn.”

krönika presenterad i Gävle 24 juni 2018 http://www.gd.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s