Våren ger oss kraft att göra både stort och smått

Våren gör märkliga saker med oss människor.

Plötsligt känner vi glädje över att plocka upp kattbajs från gräsmattan eller att sopa bort gruset från garageuppfarten. Kanske känner du dig nyförälskad i din partner när du ser hur hen anstränger sig för att byta däcken på din bil. Vuxna människor står på alla fyra i vägrenarna och plockar glatt små buketter av antagligen den fulaste blomma som finns, Tussilago. Hon som sedan pryder våra köksbord i små äggkoppar, kapsyler eller snapsglas och sprider så mycket glädje trots sin litenhet och tilltufsade utseende.

Tonåringarna kommer plötsligt uthasande från sina krypin iförda stora solglasögon för att mildra kontrasten från deras bunkerliknande sovrum. Dom gläds åt värmen och det faktum att de inte längre behöver frysa om anklarna i sina minimala strumpor och trasiga jeans. Modet överensstämmer äntligen med väderleken.

Med lätta steg välkomnar vi våren och styr våra lågskobeklädda fötter mot Apoteket för att inhandla fästingmedel, solskyddskräm och pollenmedicin. Med ett leende på läpparna droppar vi glatt våra röda ögon och smörjer in vår bleka hud som under vinterhalvåret blivit transparent.

Det är nu vi tycker att tändvätska luktar gott, rosevin är en rättighet och småkryp är riktigt gulliga. Plötsligt öppnas ytterdörrarna i ditt kvarter och grannarna möts på gatan för att ivrigt berätta om vinterns kräksjukor, diverse utlandsresor och återvinnings stationernas öppettider.

Vi kommer plötsligt ihåg saker som vi glömt, som att kratta bort höstlöven, sätta tulpanlökar, rensa stuprännor och att anmäla oss  till Viktväktarna. Vårblusen stramar över ryggen och smalbenens kraftiga vinterbehåring påminner oss om att det är dags att ta tag i saker och ting. Våren ger oss kraft att göra både stort och smått.

Det är nu dags att lyfta huvudet från marken, möta förbipasserandes blickar och besvara främlingars leenden. Öppna dörrar åt varandra och sträcka ut handen till de som behöver. Ta in vårsolen i hjärtat och bjuda granntanten på kaffe, hon som inte haft besök på flera veckor. Skänk en stickling av din favoritblomma till en kollega, oavsett om hen är värd den eller inte.

Rensa garaget från saker som inte längre är behövda eller efterlängtade och låta dom väckas till liv på annat håll. Gummistövlarna med nyckelpigor som var så älskade att de blev kvar på fötterna vid läggdags, kan bli älskade igen. På någon annans fötter.

Den gamla trädgårdsmöbeln, där så många kaffekoppar och intima samtal har intagits, kan få fortsätta att tjuvlyssna hos någon annan. Kanske hos det unga paret som precis har flyttat ihop och längtar efter att bjuda hem vänner till sin första uteplats. Eller kanske hos familjen som precis flytt från sitt hemland, där det inte gavs möjlighet att finna ro och lugn för  en kopp kaffe i solen.

Passa nu på att njuta av våren och glädjen i att glädja andra. Detta  oavsett om du hunnit med att ansa gräsmattan och benen…

Charlotta Nordell krönika presenterad i http://www.gd.se 29april

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s