Kära Peter Englund…

… jag vet att du snart ska lämna över din post som ständig sekreterare i Svenska akademin och vill därför passa på att ge lite dig lite konstruktiv feedback som du kanske kan dela med dig så här i slutet av din period.

Det är jättebra att ni tittar på bloggar och socila medier och letar upp trevliga ord som Vi svenskar kan använda oss av. Många av dessa ord känner jag att jag kommer att få stor nytta av i min vardag. Bland 2014 års nya ord har jag särskilt fastnat för:

parkera bussen: spela defensivt med nästan hela laget för att försvara det egna målet.

plastbanta: minska mängden plast i sin omgivning för att undvika giftiga kemikalier.

pultvätta: rensa ett dokument från personuppgifter.

usie: självporträtt med kändis eller annan person

kringis: anställningsförmån där anställda får hjälp med det ”runt omkring”, som tar tid frånjobbet och fritiden.

Nu kommer jag att ge er lite tips på ord som jag tror kan glädja hela svenska folket och jag garanterar er att det inte är några modeord som kommer att gå ur tiden, eftersom de redan nu är ca 100 år gamla och nyttjas varje dag.

Samtliga ord är från Anundsjömålet i Ångermanland. Är det något som ni undrar över kan Ni kontakta ”Göran pa Boa” så kan han förklara dess innerbörd närmare. Hade inte ”Anna i Kroken” gått ur livet hade hon varit en ännu bättre källa.

Här kommer några ord som är seriösa nog att passa in i Svenska akademins ordbok. ( Nu menar jag inte att Era förlag ovan är oseriösa, så jag hoppas att Ni inte tar illa upp..)

He: ett verb som fungerar som samlingsnamn för sätta,ställa,lägga,komma,ta på.
Ex: He in mjölken i kylskåpet, he på dig kläderna, he på lite ost på mackan.

Oi: beskriven em tomhet eller ett ickevarande.
Ex: Jag fyller på mer kaffe, din kopp är oi ( tom), knäpp den tredje knappen den är oi.

vörnt- beskriver något som man inte ska lägga kraft på.
Ex: Vört he in i tvättmaskinen, den är inte så smutsig. Ska jag ta fram några bullar till kaffet? Vört gö det jag tar bara en kopp kaffe.

Ja, det var mitt bidrag. Nu vet jag ju inte riktigt hur det fungerar med införandendet av nya ord till Svenska Akademins ordlista, men om ni behöver mitt kontonummer för eventuell instättnibg eller någon källförteckningar så är det bästa att ringa mig. Jag har lite problem med min dator sedan jag pulstvättade den. Om Ni vill tala med ”Göran på Boa” så är det min far så hans nummer kan Ni få av mig.

Mvh Charlotta Nordell

2 reaktioner till “Kära Peter Englund…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s